Selasa, 31 Ogos 2010

USRAH


PENGERTIAN USRAH
- Bahasa Arab : Keluarga.

- Istilah : kumpulan individu muslim (afradul muslim) yg beriman dgn Allah, berusaha tolong-menolong antara satu sama lain utk memahami dan menghayati ISLAM. Usrah membentuk ikatan perpaduan yang dibina atas dasar AQIDAH ISLAMIYYAH dan terjalin dgn satu ikatan persaudaraan ISLAM ( Ukhuwwah Islamiyah). Usrah juga merupakan medan tarbiyyah dalam usaha membentuk generasi yg sanggup hidup dan mati memperjuangkan ISLAM.


MATLAMAT USRAH

- Meningkatkan dan memantapkan kefahaman ahli usrah tentang ajaran ISLAM yg syumul.

- Mengukuhkan semangat Ukhuwah Islamiyyah dan memupuk semangat bertindak secara berjemaah.

- Menambahkan penghayatan ISLAM dan melahirkan rasa tanggungjawab terhadap ISLAM.

- Membentuk satu generasi yg benar-benar memahami ISLAM, beramal dgn ajaran ISLAM dan bersedia utk memperjuangkan agama ALLAH.

SEJARAH USRAH

- Bermula zaman Rasulullah s.a.w. apabila pemeluk ISLAM meningkat kpd 50 lelaki dan perempuan. Rasulullah telah memilih sebuah rumah yg terpencil iaitu rumah Al-Arqam bin Abi Al-Arqam sebagai tempat menyampaikan segala ajaran-ajaran ISLAM, tunjuk ajar dan nasihat. Semua ini telah Berjaya menarik hampir 40 orang lagi memeluk ISLAM. Kebanyakan mereka adalah golongan org fakir miskin dan hamba yg tidak ada tempat dlm masyarakat Quraisy.RUKUN-RUKUN USRAH

- Rukun USRAH terdiri drpd 3 perkara yg perlu diberi perhatian oleh semua ahli USRAH dan brsungguh-sungguh menjayakannya agar ikatan usrah tersebut tidak semata-mata menjadi beban yg tidak membawa sebarang erti. 3 rukun USRAH tersebut ialah :

1) Al-Ta’aruf ( berkenalan )
2) Al-Tafahum ( persefahaman )
3) Al-Takaful ( bantu membantu/ perseimbangan )· Al-Ta’aruf ( berkenalan )

o Berkenalan antara satu sama lain merupakan rukun pertama USRAH. Setiap ahli hendaklah mengenal antara satu sama lain serta berkasih saying dlm naungan ruh Allah. Mereka perlu menyedari dan memahami pengertian ukhuwwah sejati sesame saudara. Ahli juga digalakkan berusaha bersungguh-sungguh supaya tiada sebarang perkara yg boleh mengeruhkan hubungan tersebut. Ini boleh dilakukan dgn menjunjung perintah Allah dan sunnah Rasulullah, bahkan kedua-duanya wajib ditunaikan mengatasi perkara-perkara lain. Firman Allah s.w.t.

Maksudnye :

“ Sesungguhnya setiap org yg beriman itu adlah bersaudara, maka perbaikilah hubungan sesame saudara kamu..”

Firman Allah seterusnya yg bermaksud :

“ …dan hendaklah kamu semua berpegang kepada tali Allah kesemuanya dan janganlah kamu berpecah belah…”


Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud :

“ Seorang mukmin bagi mukmin yg lain spt bangunan yg sebahagiannya memperkuatkan sebahagian yg lain.”

Sabda Rasulullah lagi :

“ org Muslim adlh saudara bagi muslim yg lain, ia tidak menzaliminya dan tidak juga membiarkannya.”


· Al-Tafahum ( persefahaman )

o Kita dituntut sepanjang masa utk berpegang teguh kpd kebenaran, iaitu dgn mngerjakan suruh Allah dan meninggalkan segala laranganNYA. Ahli usrah mesti sentiasa meneliti diri sehalus-halusnye samada benar-benar tlh menunaikan perintah Allah atau menderhakai perintahNYA. Setelah memeriksa diri sendiri, maka hendaklah nasihat menasihati antara satu sama lain apabila ada kekurangan pd saudara yg lain.

o Dalam memberi nasihat, yg diberi nasihat hendakalah bersedia menerima nasihat dari saudaranya dan berterima kasih atas nasihat tersebut, manakala pemberi nasihat pula, janganlah berburuk sangka terhadap saudaranya yg tersilap tadi walaupun perubahan hati itu sekadar jarah sehelai rambut sekalipun.

o Nasihat hendaklah diberi dgn cara yg baik dan tidak memandang rendah terhadap saudara yg dinasihati. Pemberi nasihat janganlah menganggap dirinya lebih mulia bahkan hendaklah memberi nasihat dgn cara tidak menlahirkan secara terang kesilapan saudaranya itu selama sebulan dan tidak menceritakan kecacatan yg telah diperhatikannya kpd ketua USRAH. Ia hendaklah menceritakan hal itu kpd ketua USRAH jika merasa tidak berdaya utk memperbaikinya.

o Dalam apa jua keadaan sekalipun, janganlah sekali-kali kita merasa tawar hati terhadap saudara yg bersalah tadi, malah hendaklah memberikan kasih sayang kepadanya sehinggalah berlaku apa-apa perubahan yg dikehendaki. Saudara yg diberi nasihat pula janganlah menunjukkan kedegilan dan sikap keras kepalanya kpd pemberi nasihat. Ini kerana martabat “ berkasih sayang kerana Allah” adalah setinggi-tinggi martabat kasih sayang sesame manusia. Nasihat pula merupakan dasar yg amat penting dlm agama ISLAM. Ini bersesuaian dgn sabda Rasulullah yg bermaksud “ Agama itu adalah NASIHAT “.


· Al- Takaful ( bantu-membantu/perseimbangan )

o Bantu membantu dalam memelihara nasib sesame sendiri hingga tiada yg terbiar dan terdampar. Dasar takaful ini hendaklah dilaksanakan dgn brsungguh-sungguh utk bersama-sama memikul bebanan sesame sendiri. Dasar ini merupakan tunjang iman dan intisari ukhuwwah yg sejati. Utk mengamalkan rukun al-takaful ini, kita hendaklah sentiasa bertnya khabar berita, ziarah-menziarahi dan saling memberi pertolongan sedaya mungkin.


Sabda Rasulullah yg berbunyi :
“ sekiranya seseorang kamu berjalan krn hendak menolong saudarnya, itu adalah lebih baik baginya darpd beriktikaf selama sebulan di dalam masjidku ini.“

Tiada ulasan: